PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE

Dzieci uczęszczające do oddziału przedszkolnego w Różankach wraz ze swoimi Rodzicami włączyły się bardzo aktywnie do udziału w akcji „Razem na Święta”. Celem powziętej przez nas inicjatywy, zainspirowanej przez MEN, było otwarcie naszych serc na inne osoby i możliwość przekazania im świątecznych upominków. Wszystko po to, aby osoby samotne, przebywające poza swoim domem rodzinnym, poczuły z nami więź świąteczną.

W ostatnim tygodniu, w ramach realizacji Programu „Czyściochowe Przedszkole”, dzieci z grupy „Radosne Słoneczka” dowiedziały się kilku ciekawych rzeczy na temat skóry, m. in. tego, że u dziecka ma ona powierzchnię metra kwadratowego oraz waży około kilograma. Nauczyciel przypomniał przedszkolakom, że skórę należy chronić przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi – latem przed słońcem, a zimą przed mrozem i wiatrem, w czym pomagają kremy ochronne oraz odpowiednie ubranie.

Okres przedświąteczny to dla większości z nas czas radosnych przygotowań – stroimy domy i cieszymy się, że Święta Bożego Narodzenia są tuż – tuż. Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się z nadchodzących Świąt w równym stopniu. Radosna krzątanina i przygotowania nie są udziałem tych najciężej chorych, którym pozostaje rola obserwatorów. Dzieci z grupy „Radosne Słoneczka” wiedzą o tym, że potrzebującym należy pomagać, dlatego wykonały z pomocą pani świąteczny wieniec.

„Radosne Słoneczka” brały udział w kolejnych zajęciach z Programu edukacyjnego „Dobrze jemy”. Dzieci poznały rolę poszczególnych zmysłów ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu oraz dowiedziały się, jaką rolę w kuchni pełnią przyprawy i zioła. Nauczyciel przygotował dla dzieci zagadki w postaci degustacji wody o czterech smakach: słodkim, kwaśnym, gorzkim i słonym.

Dnia 9 grudnia w sali „Mądrych Sówek,” w ramach realizacji programu „Zdrowie na talerzu”, królowała czekolada. Dzieci zapoznały się z historią powstania czekolady, dowiedziały się, w jaki sposób się ją wykonuje i w jakich produktach możemy ją odnaleźć. Na zajęciach była więc degustacja czekolady, zabawa dydaktyczna „Czekoladowe informacje” oraz liczenie kostek czekolady.

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci realizowany przez Kulczyk Foundation. W bieżącym roku szkolnym z programu korzysta ponad 15 000 dzieci z niemal 350 placówek edukacyjnych w całym kraju. Program realizowany jest również w naszej placówce. Żółty Talerz został zainicjowany przez Kulczyk Foundation w 2016 r.

Dnia 19 listopada dzieci z grupy „Mądre Sówki” w ramach realizacji Programu „Zdrowie na talerzu” obchodziły Święto Orzecha. Przedszkolaki poznały nie tylko walory zdrowotne orzechów, ale także ich różne rodzaje – orzechy włoskie, laskowe, pistacje i migdały. Orzechy stały się tematem wiodącym działań matematycznych, zajęć plastycznych, techniczno-konstrukcyjnych oraz kulinarnych. Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta w „orzechowym” dniu zachęci najmłodszych do chrupania tego zdrowego przysmaku.

W ramach realizacji Programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”  w grupie „Bajkowych Motyli” zorganizowano Dzień Zdrowej Energii. Dzieci dowiedziały się, jak ważne dla naszego zdrowia jest częste spożywanie owoców, warzyw i picie soków. Uczestnicząc w różnych zabawach, przypomniały sobie nazwy i wygląd niektórych warzyw i owoców. Na zakończenie  zajęć wszystkie  przedszkolaki samodzielnie ułożyły dzienny jadłospis.