PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE

W ramach realizacji Programu „Czyściochowe przedszkole”, dzieci z grupy „Radosne Słoneczka” na ostatnich zajęciach rozmawiały na temat higieny nosa. Każdy wie, że nos służy do wąchania, a kiedy jest zatkany czujemy mniej zapachów. Przedszkolaki nauczyły się, jak dokładnie go oczyścić oraz, że zużytą chusteczkę należy wyrzucić do kosza. „Maluszki” po obejrzeniu filmu edukacyjnego zdały sobie sprawę, że wkładanie do noska palców źle wygląda i może spowodować krwawienie.

W ramach realizacji Programu „Zdrowie na talerzu”, w piątkowe przedpołudnie w grupie „Mądrych Sówek” obchodziliśmy „Święto sałaty”. Dzieci poznały różne odmiany sałat oraz ich walory odżywcze. Wzbogaciły czynne słownictwo o takie określenia jak: sałata lodowa, rzymska, masłowa, roszponka, rukola. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie sałatki, której głównym składnikiem była sałata.

W piątek, na zakończenie cyklu tematycznego ,,Znamy różne zawody”, dzieci z grupy „Radosne Słoneczka” wzbogaciły swoją wiedzę na temat pracy piekarza. Dzieci dowiedziały się, z jakich składników powstają różne gatunki pieczywa oraz poszerzyły słownictwo o takie wyrażenia jak: pieczywo, chleb razowy, bagietka, kajzerka, mak.

„Radosne Słoneczka”,  w ramach realizacji Programu „Czyściochowe Przedszkole" urządziły w swojej sali salon fryzjerski. Dzieci dowiedziały się między innymi,  jak należy myć włosy, aby woda i szampon nie dostały się do oczu. Wszystkie przedszkolaki podczas zabawy mogły wcielić się w rolę fryzjera. Umyły lalce włosy, rozczesały je  i wykonały piękne kitki. Wspólnie ustaliły co będzie potrzebne do zabawy - woda, szampon, ręcznik. Niektóre dziewczynki od razu wiedziały, że jak dorosną zostaną fryzjerkami.

Jak wiadomo, wszystkie Misie to miodowe łasuchy. W związku z tym, że dnia 20 maja przypada Dzień Pszczelarza, „Wesołe Misie” zorganizowały w swojej sali zabawy związane z tematem miodu i pszczół. Dzieci próbowały różnych gatunków miodu i oglądały produkty z niego wykonane. Dowiedziały się ciekawych rzeczy o zwyczajach i ciężkiej pracy pszczół oraz o zdrowotnych właściwościach miodu i pszczelego wosku. Miód okazał się naprawdę pyszny i dodał nam mnóstwo energii do dalszych zabaw.

Podczas czwartkowych zajęć, grupa ,,Radosnych Słoneczek” zdobyła nowe wiadomości o pomidorach, zmysłach i etykietach produktów spożywczych. Przedszkolaki  przeprowadziły eksperymenty, podczas których badały pomidora za pomocą jednego zmysłu – smaku, zapachu, dotyku. „Pomidorowa przygoda” rozpoczęła się wysłuchaniem opowiadania o króliku Marchwianie, który nigdy nie próbował soku pomidorowego. Razem z nim najodważniejsi podjęli to wyzwanie. Sok pomidorowy okazał się bardzo smaczny, a dzieci  postanowiły częściej próbować nowych smaków.

Dzieci z grupy „Tęczowe Nutki” rozmawiając w minionym tygodniu o zwierzętach na wsi oraz o tym co nam one dają, przypomniały sobie z czego zrobić twarożek. Znając proces zmieniania mleka w twaróg, przedszkolaki podjęły się ulepszenia „zwykłego” serka na smakowy. Zakasaliśmy rękawy, umyliśmy porządnie ręce i wzięliśmy się do pracy.

W ramach realizacji Programu ,,Dobrze Jemy” dnia 07.05.2021 r. w grupie „Radosnych Słoneczek” odbyły się zajęcia promujące kształtowanie nawyków prawidłowego i świadomego żywienia. W tym dniu dzieci zajmowały się zagadnieniem sezonowości w kuchni, czyli warzywami i owocami charakterystycznymi dla określonych pór roku. Podczas zajęć dzieci poznały historię mrożonek oraz różne sposoby przechowywania żywności i ich zalety.