W ramach realizacji Programu „Zdrowie na talerzu”, w piątkowe przedpołudnie w grupie „Mądrych Sówek” obchodziliśmy „Święto sałaty”. Dzieci poznały różne odmiany sałat oraz ich walory odżywcze. Wzbogaciły czynne słownictwo o takie określenia jak: sałata lodowa, rzymska, masłowa, roszponka, rukola. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie sałatki, której głównym składnikiem była sałata.

Kucharzenie poprzedziliśmy solidnym przygotowaniem: przedszkolaki umyły ręce i założyły fartuszki. Samo wykonanie sałatki okazało się bardzo „wciągającym” zajęciem. Maluchy były dumne, iż samodzielnie przygotowały posiłek, który zjadły na drugie śniadanie. Mamy nadzieję, że przedszkolakom sałata kojarzyć się będzie nie tylko ze zdrowiem, ale również czymś apetycznym i smacznym.

 

GALERIA FOTO