W ramach realizacji programu „Wychowanie przez czytanie”, grupa „Bajkowych Motyli” zmierzyła się na zajęciach z tematem dotyczącym tolerancji. Dzieci wysłuchały czytanej przez wychowawcę opowieści M. Roher „Wędrowne ptaki”. Jest to książka o trudnej tematyce - o szacunku wobec odmienności, o potrzebie niesienia pomocy i odpowiedzialności za drugiego człowieka, ale podanej w przystępny dla młodego czytelnika sposób.

 

 

Jesień to czas zbiorów warzyw i owoców. Z tego między innymi powodu 05.10.2018r., kiedy to sady wypełnione są po brzegi bogactwem witamin i zachęcają do zjadania przepysznych zdrowych owoców, „Wesołe Misie” wybrały się na wycieczkę do sadu. Dzięki uprzejmości Państwa Potockich właścicieli przydomowego sadu, dzieci mogły zobaczyć drzewa pełne rumianych jabłek.

 

 

Z okazji „Balu Jesieni” w oddziale przedszkolnym w Wojcieszycach ogłoszono konkurs na jesienny bukiet, który przedszkolaki miały wykonać razem z rodzicami. Wpłynęło wiele pięknych prac, w które wiele serca włożyli najmłodsi i ich rodzice. Jednymi z piękniejszych prac pochwalić się mogła Marysia Słowuta, która wykonała swoją pracę z mamą Justyną oraz Basia Kicińska, która pracowała wraz z mamą Joanną. Małe dzieła sztuki oddane na konkurs zdobią teraz przedszkolny korytarz i każdy, kto odwiedza nasze przedszkole może podziwiać fantazję i ogromny wkład pracy.

 

 

Przedszkolaki z grupy „Tęczowe Nutki” chcąc „podszkolić” swoje kulinarne umiejętności oraz utrwalić wiedzę o prawidłowym żywieniu, wykonały pyszną i zdrową sałatkę jarzynową. Dzieci wraz z rodzicami, w domu ugotowały potrzebne warzywa oraz przygotowały niezbędne do pracy przybory. Przed pracą wszyscy umyli dokładnie rączki i zabrali się do pracy – do przygotowania swojego, zdrowego drugiego śniadania, jakim była sałatka jarzynowa.

 

 

„Radosne Słoneczka” i „Tęczowe Nutki” w oddziale przedszkolnym w Wojcieszycach, także wiedzą, jak ważna jest zbilansowana i zdrowa dieta. W środę 03.10.2018 r.. dzieci po śniadanku rozpoczęły przygotowywanie sałatki owocowej. Najpierw kroiły owoce, przyrządzały sos z miodu i jogurtu naturalnego, a następnie połączyły wszystkie produkty, tworząc sałatkę.