PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE

W ramach realizacji Programu „Zdrowie na talerzu”, w piątkowe przedpołudnie w grupie „Mądrych Sówek” obchodziliśmy „Święto sałaty”. Dzieci poznały różne odmiany sałat oraz ich walory odżywcze. Wzbogaciły czynne słownictwo o takie określenia jak: sałata lodowa, rzymska, masłowa, roszponka, rukola. Zwieńczeniem zajęć było przygotowanie sałatki, której głównym składnikiem była sałata.

W piątek, na zakończenie cyklu tematycznego ,,Znamy różne zawody”, dzieci z grupy „Radosne Słoneczka” wzbogaciły swoją wiedzę na temat pracy piekarza. Dzieci dowiedziały się, z jakich składników powstają różne gatunki pieczywa oraz poszerzyły słownictwo o takie wyrażenia jak: pieczywo, chleb razowy, bagietka, kajzerka, mak.

„Radosne Słoneczka”,  w ramach realizacji Programu „Czyściochowe Przedszkole" urządziły w swojej sali salon fryzjerski. Dzieci dowiedziały się między innymi,  jak należy myć włosy, aby woda i szampon nie dostały się do oczu. Wszystkie przedszkolaki podczas zabawy mogły wcielić się w rolę fryzjera. Umyły lalce włosy, rozczesały je  i wykonały piękne kitki. Wspólnie ustaliły co będzie potrzebne do zabawy - woda, szampon, ręcznik. Niektóre dziewczynki od razu wiedziały, że jak dorosną zostaną fryzjerkami.

Jak wiadomo, wszystkie Misie to miodowe łasuchy. W związku z tym, że dnia 20 maja przypada Dzień Pszczelarza, „Wesołe Misie” zorganizowały w swojej sali zabawy związane z tematem miodu i pszczół. Dzieci próbowały różnych gatunków miodu i oglądały produkty z niego wykonane. Dowiedziały się ciekawych rzeczy o zwyczajach i ciężkiej pracy pszczół oraz o zdrowotnych właściwościach miodu i pszczelego wosku. Miód okazał się naprawdę pyszny i dodał nam mnóstwo energii do dalszych zabaw.

Podczas czwartkowych zajęć, grupa ,,Radosnych Słoneczek” zdobyła nowe wiadomości o pomidorach, zmysłach i etykietach produktów spożywczych. Przedszkolaki  przeprowadziły eksperymenty, podczas których badały pomidora za pomocą jednego zmysłu – smaku, zapachu, dotyku. „Pomidorowa przygoda” rozpoczęła się wysłuchaniem opowiadania o króliku Marchwianie, który nigdy nie próbował soku pomidorowego. Razem z nim najodważniejsi podjęli to wyzwanie. Sok pomidorowy okazał się bardzo smaczny, a dzieci  postanowiły częściej próbować nowych smaków.

Dzieci z grupy „Tęczowe Nutki” rozmawiając w minionym tygodniu o zwierzętach na wsi oraz o tym co nam one dają, przypomniały sobie z czego zrobić twarożek. Znając proces zmieniania mleka w twaróg, przedszkolaki podjęły się ulepszenia „zwykłego” serka na smakowy. Zakasaliśmy rękawy, umyliśmy porządnie ręce i wzięliśmy się do pracy.

W ramach realizacji Programu ,,Dobrze Jemy” dnia 07.05.2021 r. w grupie „Radosnych Słoneczek” odbyły się zajęcia promujące kształtowanie nawyków prawidłowego i świadomego żywienia. W tym dniu dzieci zajmowały się zagadnieniem sezonowości w kuchni, czyli warzywami i owocami charakterystycznymi dla określonych pór roku. Podczas zajęć dzieci poznały historię mrożonek oraz różne sposoby przechowywania żywności i ich zalety.

„Mądre Sówki” dnia 29 kwietnia, zgodnie z planem „zajechały do Włoch”, gdzie poznały włoskie przysmaki – spaghetti pizzę i lazanię. Dzieci wymieniały składniki potrzebne do zrobienia pizzy i uczestniczyły w jej powstawaniu. Nie obyło się bez małej degustacji półproduktów (trzeba było sprawdzić, czy szyneczka smaczna, czy ser niezbyt grubo przycięty). Na koniec zrobiliśmy sobie małą ucztę. Wszyscy kosztowali pizzę z wielkim apetytem pamiętając o umiarze w jedzeniu.