w Publicznym Przedszkolu w Wojcieszycach
z Oddziałem Zamiejscowym w Różankach
w roku szkolnym 2019/2020

 

zolty talerz 1 300x Kulczyk Fundation

O programie

„Żółty Talerz” to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Program realizowany jest przy współudziale największych polskich organizacji pozarządowych:

  • Caritas diecezjalnymi,
  • Polskim Czerwonym Krzyżem,
  • SOS Wioskami Dziecięcymi,
  • Towarzystwem Przyjaciół Dzieci,

a także placówkami szkolnymi i przedszkolnymi.

 

W ramach programu Dominika i Sebastian Kulczyk, fundatorzy Kulczyk Foundation, przeznaczają środki finansowe na realizację czterech strategicznych celów:

  • więcej dzieci jedzących w stołówce,
  • lepsze jakościowo i zdrowsze jedzenie,
  • mobilizacja dorosłych do pomocy w żywieniu dzieci,
  • łatwiejszy dostęp do wiedzy o zdrowym żywieniu.


Program, poza realizacją czterech strategicznych celów, kładzie nacisk na następujące wyzwania:

  • należy mówić o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”,
  • dziecko zje dobrze tylko wtedy, jeśli wszystkim wokół będzie na tym zależało,
  • także samo dziecko, jeśli damy mu taką wiedzę, może nauczyć dorosłych, co znaczy prawidłowe żywienie.


„Żółty Talerz” to w założeniu nowy standard zmiany społecznej, który powstaje także z myślą późniejszego wykorzystania go w działaniach systemowych przez inne organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne, czy zorganizowane grupy obywateli.

„Żółty Talerz” to idea, która znajduje swoje odbicie nie tylko w Polsce. To również ze strony Kulczyk Foundation wsparcie żywienia dzieci w innych miejscach na świecie, w których wszechobecne jest zjawisko już nie tylko niedożywienia, ale głodu.


Od trzech lat nasze Przedszkole realizuje Program „Żółty talerz”. Dzięki temu posiadamy dodatkowe środki finansowe na:

  • wzbogacanie codziennych posiłków wydawanych dzieciom w oddziale przedszkolnym w Wojcieszycach i Różankach,
  • organizowanie jeszcze lepszego jakościowo i zdrowszego jedzenia przeznaczonego dla naszych wychowanków,
  • organizowanie szeroko pojętej działalności profilaktycznej, mającej na celu minimalizowanie zjawiska otyłości wśród dzieci,
  • podejmowanie działalności promującej zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia każdego człowieka.



Działania podjęte w poszczególnych grupach wiekowych w roku szkolnym 2019/2020:

  • prowadzenie kącika przyrody – owoce, warzywa, przetwory (wrzesień),
  • segregowanie owoców wg wyznaczonej cechy - wielkość, kolor, rodzaj (wrzesień),
  • zabawy językowe, ruchowe, logopedyczne z wykorzystaniem rymowanek, wierszy o owocach i warzywach (wrzesień),
  • „Zwierzątka ze zdrowego zakątka” – zapoznanie z piramidą żywienia, budowanie pociągów ze zdrową oraz niezdrową żywnością (wrzesień),
  • konstruowanie gry matematycznej „Zbieramy owoce w sadzie", „Warzywne szeregi" (październik),
  • „Smaczki-zgadywaczki” – rozpoznawanie owoców i warzyw po smaku (październik),
  • wykonanie sałatki owocowej (październik),
  • kiszenie kapusty (październik),
  • wyjście do sadu i ogrodu (październik),
  • wyjście do „warzywniaka” (październik),
  • „Dzień Zdrowej Żywności” – utrwalenie budowy piramidy żywienia (październik),
  • wykonanie koktajlu owocowego (listopad),
  • wyjście do Ośrodka Zdrowia – spotkanie z panią pielęgniarką (listopad),
  • zajęcia kulinarne prowadzone przez „Studio Kulinarne Let’s Cook” (listopad),
  • wykonanie pierniczków dla Świętego Mikołaja (grudzień),
  • wykonanie „Witaminkowych kanapek” (styczeń),
  • wizyta pana farmaceuty (styczeń),
  • obejrzenie teatrzyku kukiełkowego „Na straganie” (luty),
  • praca plastyczna „Zdrowie na talerzu” (kwiecień),
  • wykonanie sałatki z owoców tropikalnych (kwiecień).


Wnioski:

  • zajęcia poszerzyły wiedzę wychowanków na temat wpływu sposobu odżywiania na organizm,
  • dzieci miały możliwość samodzielnego wykonania posiłków, ciastek i przetworów, dzięki czemu otrzymały szansę na wyrobienie nawyku przyrządzania ich w przyszłości zamiast sięgania po gotowe, wysoko przetworzone produkty ze sklepu,
  • zajęcia przekazujące wiadomości o zdrowym żywieniu były bardzo atrakcyjne (wyjścia do sadu, ogrodu, spotkania z ciekawymi ludźmi, teatrzyk kukiełkowy), co przyczyniło się do nabycia wśród dzieci trwałej wiedzy na temat całego systemu żywienia.

 

Fotorelacja z poszczególnych przedsięwzięć jest umieszczana na bieżąco na naszej stronie internetowej w zakładkach AKTUALNOŚCI oraz PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE, a do niektórych z nich sięgamy w tym miejscu.